Met de onderstaande hyperlinks surf je naar onderdelen die je hulp bieden bij de volgende tekst.

Klik één keer op de hyperlink en sluit na gebruik de vensters.

 

Openingsvensters en hulpbestanden

Communicatie

Interactief ZCN

 

Johari-window

 

Goed feedback geven heeft met jouw leefwereld (referentiekader) te maken. Hoe meer jij je bewust bent van je eigen waarnemingen en gevoelens, des te duidelijker kun je feedback geven. In dat kader is het volgende Johari-window ontworpen.

 

JOHARI-WINDOW

 

Bekend aan jezelf

Onbekend aan jezelf

Bekend aan anderen

Vrije ruimte

Blinde vlek

Onbekend aan anderen

Verborgen gebied

Onbekende zelf

 

 

Verklaringen model Johari-window

 

Naarmate een ander meer van jou weet, heb je grotere mogelijkheden om met die ander over vele zaken te spreken. M.a.w. je krijgt meer vrije ruimte. Doordat er meer mogelijkheid is om met elkaar over vele zaken te spreken, leer je van die ander ook meer over jezelf. Houdingen, gedragingen en opvattingen over jezelf waarvoor je aanvankelijk blind was, leer je via die ander kennen. Je blinde vlek wordt dus kleiner. Daar kun jij je voordeel mee doen.

 

Moet je nu alles aan die ander laten zien? Natuurlijk niet. Iedereen heeft het recht op zijn “geheimen”. Ieder mens heeft voor de ander verborgen gebieden. Naarmate je iemand meer vertrouwt, zul je hem meer toelaten in je verborgen gebieden. Dat betekent dus dat die verborgen gebieden kleiner worden. Dat bevordert uiteraard een goede feedback. Tevens zegt het iets over jullie relatie.

 

Sommige van die verborgen gebieden weet je zelf. Dat zijn zaken waarover je niet wilt praten. Er zijn echter ook duistere zaken die je van jezelf niet weet. Soms komen die pas later boven water. Je verzucht dan misschien wel: “Ik heb nooit geweten, dat ik ....” Misschien zeg je zelfs achteraf: “Wat zou het fijn zijn, als ik die gebieden eerder gekend had. Dan had ik ...” Wie een goede relatie met zijn ontvanger heeft en openstaat voor goede, eerlijke feedback, heeft  kans dat hij zijn onbekende zelf eerder leert ontdekken. Daardoor heeft hij een grotere kans op een betere communicatie.