Er zijn altijd mogelijkheden

Lieke van den Houten - MY College

Al van kleins af aan wist ik zeker dat ik voor de klas wilde staan. Ik was altijd schooltje aan het spelen en wilde niet naar andere opleidingen en beroepen kijken. Helaas bleek op de middelbare school dat ik niet naar de havo kon, dus dan maar via een omweg naar de lerarenopleiding.

Door jarenlang pesten op de basisschool was ik erg onzeker geworden en pas op het MBO ging ik grote stappen zetten om daar van af te komen. Toen ik stage ging lopen in mijn 2e jaar nam ik me voor om eens de zelfverzekerde kan van mezelf te laten zien. Mijn begeleider van school kwam langs en vroeg me hoe ik omging met mijn onzekerheid. Ik raakte totaal in paniek. Drie maanden later had ik mijn eindgesprek en ik stapte binnen als een ander mens. In mijn verslag had ik geschreven dat ik docent wilde worden. Mijn docent, tevens mentor, zei toen tegen me dat ik nooit docent zou worden, omdat ik de opleiding niet aan zou kunnen. Waar ik normaal in paniek zou raken, zei ik nu heel rustig tegen hem dat ik in drie maanden tijd zulke stappen had gemaakt dat ik zeker in de 1,5 jaar die ik nog te gaan had voor ik naar het HBO kon meer dan genoeg tijd had om me verder te ontwikkelen en mijn droom waar te maken. Hij geloofde er niks van.

1,5 jaar later hield in de speech tijdens de diploma uitreiking voor een volle zaal studenten, familieleden en docenten. Mijn mentor kwam terug op zijn uitspraak en wenste me veel succes. Nadat ik het bericht kreeg dat ik mijn 2e graads bevoegdheid had gehaald ben ik terug gegaan naar mijn mbo-school om te laten zien wat ik gepresteerd had. Ik had niet alleen mijn droom waargemaakt, ik deed het ook nog eens met hele goede resultaten. Inmiddels sta ik twee jaar bevoegd voor de klas en probeer ik mijn vmbo-leerlingen te motiveren om hun dromen waar te maken. Tegen mij is meerdere keren gezegd dat ik het niet zou halen, dit was voor mij een motivatie om door te gaan maar ik weet dat er veel leerlingen zullen zijn die zich erdoor laten tegenhouden. Ik zal me altijd blijven inzetten voor de leerlingen die bang zijn dat ze het niet kunnen.

Mijn grootste beloning kwam vorig jaar toen één van mijn mentorleerlingen naar me toe kwam om te vertellen dat ik haar ogen had geopend, ze dacht altijd dat ze niet ver zou komen in het leven maar dankzij mijn verhaal wist ze dat er altijd mogelijkheden zijn, als je er maar hard genoeg voor wilt werken.