Leraar, elke dag anders

Jet Idskes - Scalda

Goedemorgen, waar is de rest? Ik lees niets op Twitter over vertraging van de trein hoor. Wat zeg je Annika, is Micha later? Waarom? Dat moet ze aan mij laten weten, niet aan jou? Ja, natuurlijk schrijf ik haar straks als te laat op, ze is toch te laat? Michael, wil jij je pet even afzetten? Delaware, even je capuchon af alsjeblieft? Ekram, als ik net tegen Delaware zeg dat hij zijn capuchon af moet doen, is het dan logisch dat jij je capuchon juist dan op je hoofd doet? Zo koud is het niet hier hoor. Wil iedereen even zijn of haar boek omhoog houden, dat ik kan zien dat je het bij je hebt? Jeroen, mag ik de voorkant ook even zien? Dank je wel. Eva, dat is niet het goede boek. Die lichtgroene. Waar we nu al vijf weken uit werken. Ja, je mag even naar je kluisje om het goede boek te halen. Zijn er nog meer mensen die nog boeken uit hun kluisje moeten halen? Dan moet je dat NU doen. Dat hoor je voor de les te doen. Nee, Alwin, je mag niet in de tussentijd even gaan roken. 

Nee, ik heb de cijfers van de toets nog niet. Die hebben jullie gisterenmiddag gemaakt. Ik had les tot en met het achtste. Gisterenavond? Ja, dat had gekund, maar ik heb ook nog een leven. 

Goed, is iedereen er? Dan graag je telefoon uit en in je tas en je tas op de grond. Ja, Mireille, jouw tas ook. Omdat ik anders het idee heb dat ik les sta te geven in Duifhuizen. Dat is een tassenwinkel. Nee, Mohammed, IN je tas. Die tafeltjes zijn open aan de onderkant hoor, ik zie wat je op je schoot hebt liggen. In je tas, die telefoon. Nee, dat is je tas niet, dat is je broekzak. Tas. Juist. Dank u. 

Goedemorgen, waar kom jij vandaan? Bus? Er kwam hier om vijf voor half negen ook een bus aan hoor. Hoe laat neem jij de trein dan? Acht uur pas? Ja, dat noem ik pas. Dat is toch ook hartstikke laat, als je om half negen hier moet zijn? Dan kan je toch wel op je vingers natellen dat je dat niet gaat halen, in een half uur 20 minuten met de trein en dan ook nog met de bus. Als je een fiets op het station hier zou zetten zou het al aardig doortrappen zijn. Kan je niet een treintje eerder nemen? Ja, dan moet je om zeven uur al je nest, zoals jij het noemt, uit. Dat is niet heel bizar vroeg hoor. Laat die reisinfo-app eens zien dan? Wat staat daar nou? Tijd van aankomst 8.35 uur. Dat is dus te laat. Ja, die vijf minuten maken wel uit! 

Leg je telefoon weg. Ik ga er tenminste vanuit dat het je telefoon is, waar je nu al vijf minuten mee zit te spelen tussen je benen. 

Hoezo heb je nog geen boeken? Je zit hier nu al een maand op school, de rest heeft ook boeken. Ja, laat maar zien dan, dat je ze besteld hebt. Dat weet ik natuurlijk niet, via welke site je ze besteld hebt. Ja, dat kan bol.com zijn, maar het meest logische is Van Dijk, daar staan de boekenlijsten per klas op de site. WeeWeeWeePuntVanDijkPuntEnEl. Ja, je mag even op je telefoon kijken wat je wachtwoord ook alweer was. Mag ik even meekijken? Ja, ik zie dat ze besteld zijn maar scroll eens even naar beneden? Nog een beetje? Kijk, daar staat ’bestelling in behandeling’. Je hebt ze dus nog niet betaald. Dan kan je er lang op wachten, maar dan gaan ze niet komen. Ik geloof direct dat je ze gebeld hebt. Maar het lijkt me stug dat dit bedrijf, dat boeken levert aan duizenden studenten, met jou en met jou alleen de afspraak heeft gemaakt dat ze bij jou de boeken sturen met een factuur erbij. Zo werken ze nou eenmaal niet. Iedereen moet eerst de betalingsverplichting aangaan, dat kan zelfs in termijnen, maar dan moeten ze de machtiging hebben, eerder sturen ze de boeken niet. Ik zei toch al dat ik je best geloofde, je zal best gebeld hebben, maar het wil er bij mij niet in dat jij als enige een aparte afspraak met ze hebt kunnen maken. Dus jij zegt dat zij die boeken echt gaan sturen zonder dat je vooraf betaalt? Heb je daar een bewijs van? Nee, dat je de naam niet opschrijft met wie je gesproken hebt, dat snap ik nog wel. Maar heb je daar niet een bevestigingsmail van ofzo? Maar wanneer zouden ze die boeken dan sturen? Nou, dat lijkt me toch best belangrijk. Je hebt boeken nodig in mijn lessen. Ja, ik weet dat je later ingestroomd bent. Een week. Maar Hassan is ook later ingestroomd en die heeft wel boeken. Zou het dus aan jou kunnen liggen en niet aan dat bedrijf? Nee, ik zei niet dat het allemaal aan jou lag. Nee, ik heb ook niet ‘de pik op je’. Maar ik heb niet zo’n trek in zo’n grote mond van je, ik ben niet degene die zijn spullen niet op orde heeft. Ja, dat hoor je wel te hebben. Daar kan je wel wat aan doen. Je mag buiten de les nu uit gaan zoeken hoe dat zit met die boeken. Ja natuurlijk zet ik je op afwezig. Ja, je bent er, maar als je geen boeken bij je hebt, kan je niets in deze les. Dat zal best, dat je belachelijk vroeg bent opgestaan vanochtend om op tijd te zijn. Je was toch te laat. Dan moet je een busje eerder nemen. Wat harder trappen dan, op de fiets. Kan me niet schelen dat je er bent, je hebt geen boeken. Je bent er dus niet compleet. Weg wezen, Katharina. Kan je ook op een normale manier je spullen pakken? 

Zijn er nog meer mensen die geen pen hebben? Nee, ik heb geen papier. Ga maar halen bij de printer. Nee, alleen blanco, lijntjes liggen daar niet. Je zou ook eens een schrift kunnen kopen? Voor een euro heb je er bij de Action vijf. Dan kan je je aantekeningen nog eens terug lezen. Dat wil nog wel eens helpen bij een toets. 

De herkansingen zijn in januari. Nee, ook als je ziek was; je hebt recht op 1 herkansing per toets. Toetsen zijn net als de kerstdagen, die komen ook maar twee keer per jaar voorbij, als jij die dagen in bed blijft, heb je ze simpelweg gemist. 

Zo meteen, ik ga nu eerst even pauze houden. Ik heb je toch in de les vanmiddag? Dan kan ik toch ook je verlofbriefje tekenen? Gisteren? Nee, die teken ik niet. Verlof moet je van te voren aanvragen, dat zijn de regels. Je wist toch vorige week ook al dat je gisteren naar de tandarts moest? Ja, dat zeg je goed, dan was je te laat. Ja natuurlijk is dat ongeoorloofd verzuim, je had toch geen toestemming om naar de tandarts te gaan? Ja natuurlijk is het belangrijk dat je naar de tandarts gaat. Maar het is ook belangrijk dat je van te voren laat weten dat je naar de tandarts gaat. Een hele dag? Je woont hier in de stad! Ja, als je om half elf naar de tandarts moet, dan kan je toch ook wel een paar uur wel komen? Wat heeft die tandarts dan gedaan? Keurig, dat je niets had. Goed gepoetst, trots op je. Maar dan was je dus in tien minuten binnen en buiten. Dan had je toch gewoon de middag op school kunnen komen? Nee, dat is niet raar. 

Nee, het is niet voor een studiepunt. Ja, je moet het toch maken. Weet je wat, als je het niet maakt, dan telt het mee, ok?

Oh, dat is vervelend, oma dood. Gecondoleerd. Maar heb jij vorig jaar ook al niet twee oma’s begraven? Zes oma’s? Jeuh. Wat zal jij balen dat je geen rapport meer krijgt om mee langs te gaan… Hoezo geen echte oma? Want bij nep-oma’s mag ik natuurlijk geen verlof geven om naar de uitvaart te gaan. Ja, dat noemen ze zo, een uitvaart, dat is de bijeenkomst vooraf aan de begrafenis of crematie. Nou, dan heb je weer wat geleerd. De moeder van je oma. Dat is dus wel een echte oma. Een overgrootmoeder. Tja, dat heet nou eenmaal zo. Ja, een heel ouderwets woord. Maar die mevrouw was ook echt oud denk ik? 

Wat doe jij nou? Nee, natuurlijk vind ik dat niet goed! Ten eerste hoort je telefoon in je tas te zitten, je bent dus al in overtreding, en ten tweede kan je wat op het bord staat overnemen. Nee, dat mag je dus niet doen door er een foto van te maken! Overschrijven. Dan kan je dat schema ook overnemen. Gewoon, tekenen. Nee, ik heb geen liniaal. Kom op zeg, het is een x-as en een y-as, je kan toch wel twee lijntjes trekken? Dan gebruik je je boek maar om een recht lijntje te trekken. Dan heeft dat ding ook nog nut, want je hebt het open op de verkeerde bladzijde. 

Niek, als jij de les binnenkomt met de vraag of jullie eerder weg mogen, wat denk je dat dat met mij doet? Kom je dan echt gemotiveerd over? Is het vrijdagmiddag? Goh, dat was mij nog niet opgevallen. Zijn dit jullie laatste uren? Wat fijn, dan heb je dus de vrijdagmiddag vrij. Ja, vanaf kwart over twee vrij noem ik de vrijdagmiddag vrij. Ik mag nog twee uur daarna. Och, tien over vier, tja, in het bedrijfsleven werk je vrijdag gewoon tot vijf uur hoor, dus ik schrik er niet van. Nee, jullie mogen niet de bus van twee uur halen. Die bus gaat namelijk om vijf voor twee, en jullie willen voor die tijd nog naar jullie kluisjes, dus dan willen jullie om kwart voor twee weg. Dat is een half uur van mijn lestijd. Gaat niet gebeuren niet.

Jullie ook een prettig weekend! 

(‘Leraar, elke dag anders’ is een hashtag op Twitter. Maar het is helemaal niet elke dag anders. Het is elke dag hetzelfde…)