De nieuwsgierige koeienfluisteraar

Thijs Vossen - Arcus College

Weet je dat er software bestaat die herkent wanneer koeien honger of dorst hebben? Het woordenboek van een koe bevat tien woorden. Een bioloog nam 688 loeifragmenten op van 39 koeien en analyseerde de geluiden. Bij 93 procent verraadde het geloei dat de koe ziek was. Een ‘tochtige’ koe werd in 88 procent van de geluidsfragmenten herkend. Wetenschappers dachten veehouders te overbluffen met deze revolutionaire software. De boeren zijn echter niet onder de indruk. Het blijkt dat zelfs agrarisch kinderen die geluiden al herkennen. Hebben ze dat ergens geleerd? Zijn ze daarvoor naar school gegaan? Hebben ze een mbo-diploma niveau 2 ‘koeien fluisteren’ behaald? Nee, toch weten ze het. Het geheim: Ze waren gewoon van kinds af aan nieuwsgierig.

Ik ken een ondernemer die het verschil niet weet tussen debet en credit en toch stuurt hij een groot internationaal bedrijf aan. Ook hij was gewoon nieuwsgierig en leerde het vak van zijn vader. ‘Jongen’, sprak zijn vader, ‘drie jaar economie studie is voor jou niet nodig, stel je alleen de vraag hoe krijg ik jouw geld in mijn zak?’ Daar werd hij als puber wel nieuwsgierig van. Een diploma heeft hij nooit gehaald. Kan mogelijk nog via een EVC.

Ook binnen het onderwijs is het de uitdaging om studenten nieuwsgierig te houden. We hebben weliswaar overkoepelende leermethodes om leerlingen naar een diploma te leiden, maar helaas past die niet naadloos bij elke leerling of andersom. De een wil vrijheid, de ander moet gedrild worden en de derde juist vertraagd of beter nog uitgedaagd.

De competentie van onze docent als nieuwsgierigheidsregisseur is dan ook ronduit bepalend. Ik geniet als ik docenten hoor praten over hun manier van les geven waarbij ze in staat zijn een hele klas te binden en te boeien. Goed bezig denk ik dan, laten we ons meer richten op tevreden school verlaters (TsV’ers) dan krijgen we vanzelf minder vroegtijdige school verlaters (VV’ers). Het zou zo maar een boerenwijsheid kunnen zijn: ‘Meer boeien, is minder loeien’.