Hart voor praktijkonderwijs

Karen van Eck – Roelof van Echtencollege

Het raakt mij altijd diep als ik mensen hoor praten over hun verwachting van jongeren in het praktijkonderwijs. Onlangs waren we op zoek naar een nieuwe collega en dus vonden er sollicitatiegesprekken plaats. Een collega uit het vmbo vertelde waarom hij graag op het praktijkonderwijs wilde werken: "Tja, op het vmbo moeten leerlingen echt iets bereiken en dat heb je niet op het praktijkonderwijs. Dat lijkt me heerlijk!." Nadat ik een enorm relaas heb gehouden over wat onze leerlingen allemaal kunnen bereiken, realiseerde ik me dat veel mensen helaas nog zo denken over jongeren in het praktijkonderwijs.

Maar wat kunnen deze jongeren veel! Ze zijn creatief, sociaal, kunnen onwijs goed met hun handen werken, zijn open en eerlijk, willen dolgraag werken én net als iedereen hebben ze dromen. Mijn missie is dan ook om jongeren zo dicht mogelijk bij hun droom te laten komen.

Toen de Hartstichting vorig jaar een campagne startte om jongeren actief te maken in reanimeren, zag ik een enorme berg mogelijkheden voor onze doelgroep. Want als ze iets fantastisch goed kunnen, is het wel praktisch denken.

Er werd hier en daar wat huiverig gereageerd, want reanimeren en defibrilleren is niet zomaar wat. Daar moet je wat kennis en vaardigheden voor in huis hebben. Dat was vast niet weggelegd voor leerlingen van het praktijkonderwijs.

Een nieuwe missie was geboren. Ik zag mijn kans schoon, volgde de scholing tot instructeur reanimatie en paste het lesrooster aan, zodat ik de cursus reanimeren en defibrilleren kon geven. De leerlingen die de branche zorg en welzijn volgden was mijn eerste groep. En hoe trots was ik, toen ze allemaal slaagden voor het examen!!

Maar daar bleef het niet bij. Ook leerlingen uit andere branches kwamen vragen of ze misschien ook voor hun certificaat mochten gaan. En aan zulk initiatief moet je gehoor geven! Dus startte ik een nieuwe cursusronde. Gewoon, voor iedere leerling die mee wilde doen.

Collega's werden ook enthousiast en twee collega's kwamen vragen of ze met de leerlingen de cursus mochten volgen. En wederom: allemaal geslaagd!!

Op vrijdag 6 juni 2014 behaalden 3.242 leerlingen het wereldrecord reanimeren en defibrilleren in het Gelredome. En raad eens? Die van mij waren er bij!!