Van de vloer naar het schrijven van lesmateriaal

30 september 2015


2003, Zuid Frankrijk, een Nederlands vakantiepark en 5 maanden werkzaam als allround stagiaire: daar startte mijn leisure loopbaan. Inmiddels de bachelor Manager Toeristische Marketing en Communicatie afgerond en mede-eigenaar van het trainingsbureau ER Leisure. En nu aan de slag als auteur van Tendens Toerisme en Recreatie.

Ondernemer en praktijkdocent
Vanuit mijn trainingsbureau ER Leisure, worden mijn collega’s en ik ingezet als een verlengstuk van vmbo en mbo onderwijsteams. Wij zijn allemaal gevormd in de praktijk (onder andere theater, sport en evenementen) en vanuit daar doorgegroeid naar docent. Wij maken dus de verbinding tussen wat er nodig is in de praktijk en het onderwijs.

Dat is leuk – ik verzorg workshops, ben assessor bij (examen) trainingen, leid kamp/projectweken of geef lessen binnen het reguliere rooster op onder ander De Rooi Pannen - maar ook waardevol. We moeten de studenten immers voorbereiden op hun professionele carrière in de toerisme en recreatie branche.

Aan de slag als auteur
Het is mijn persoonlijke ambitie om mijn kennis en ervaring te delen met een groter publiek. De kans om aan de slag te gaan als auteur heb ik daarom met beide handen aangegrepen. In mei 2015 ben ik gestart met de eerste titel Werkboek Frontoffice verblijfsrecreatie | activiteiten. Een werkboek rondom de activiteitenbalie, een bijzondere frontoffice binnen de leisure branche.

Ik was één van de eerste auteurs die voor de nieuwe methode aan het schrijven ging. Dus het gevoel van ‘lopen op een brug die nog gebouwd werd’, was af en toe wel eens aanwezig. Maar het is gelukt!  Inmiddels ben ik, na een korte adempauze, aan de slag met de eerste stappen naar het Werkboek Spel (profieldeel recreatie). Waarna er nog een enkele recreatie titels zullen volgen.

Eigen ervaring als uitgangspunt
Als auteur ontdek ik een nieuwe kant van het werken in de leisure branche. Mijn ervaring op de werkvloer combineer ik met mijn ervaring als docent. Ik merk dat dat prettig werkt. Ik zet in op een zelfstandige aanpak door de student – aangepast aan het niveau – en streef naar onderhoudend lesmateriaal met afwisselende en écht praktische opdrachten. Uiteraard moet ik het zelf als docent ook kunnen uitvoeren.

Ik hoop van harte dat mijn werkwijze aanspreekt en dat de student die mijn materialen gebruikt, daar net zoveel plezier aan beleeft als dat ik heb gehad bij het schrijven ervan.

Alle leermiddelen die ik schrijf, zijn dus gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Mogelijk zijn mijn kennis en ervaring - en die van mijn collega’s - ook interessant voor jouw ROC. Laat het me weten.


Esther Menkveld
Eigenaar ER Leisure BV
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Ga naar Tendens Toerisme en Recreatie