Over animatie gesproken…

22 juli 2015

Ik ben net terug van vakantie en heb een lading praktijkvoorbeelden opgedaan! Ik ga al die indrukken en ervaringen de komende tijd met u delen in dit blog.

Ik rukte mij eind juni los van het boek dat ik als eindredacteur van Tendens Toerisme en Recreatie onderhanden had: Frontoffice activiteitenbegeleiding. Geen wonder dat mijn aandacht bij aankomst in ons aparthotel op Tenerife direct richting het animatieprogramma ging. 

Het bleek een ‘eenmansbedrijf’ te zijn. En een balie, ho maar, laat staan een eigen kantoortje. Toch was het allemaal prima geregeld.


Het grote animatiebord bij de receptie met het weekprogramma.

Activiteitenbegeleider Angèl heeft een soort tuinhuisje waarin allerlei spelmaterialen liggen. Hij pakt wat hij nodig heeft en houdt de deur op slot. Hij heeft daar ook een bureautje staan, waaraan hij zijn administratie doet. Alle andere werkzaamheden doet hij buiten, want het is altijd goed weer. Afspraken maken met acts voor het avondprogramma doet hij staand, lopend of fietsend, tussen de bedrijven door.

Angèl is 28 jaar en een bevlogen animator. Hij kan met iedereen goed overweg, ongeacht leeftijd of sociale klasse. Het type praatjesmaker kan hij aan, de bezadigde dame complimenteert hij, het flirtende meisje geeft hij een knipoog en kinderen… tja, met kinderen is hij gewoon zelf kind. Hij zit in de ballenbak en laat zich bekogelen, hij laat zich in het zwembad gooien, laat zich ‘verdrinken’ en weer redden. Hij fungeert als klauterpaal met één kind op de rug, één vastgeklampt aan elk been en aan beide armen hangt er dan ook nog één.

Angèl spreekt Spaans en Engels met een heerlijk dik Spaans accent. Of hij andere talen verstaat weet ik niet. Kinderen praten in hun eigen taal tegen hem en hij gaat op alles in. Ik vermoed dat hij goed naar de mimiek kijkt en naar intonatie luistert. Want zijn reacties (in het Engels of Spaans) zijn divers. En hij doet het blijkbaar goed, want de kinderen zijn dol op hem.

Angèl past spelregels aan als dat hij dat nodig vindt. Hij tilt het doel bij het waterpolo omhoog als de spelers steeds maar overschieten of doet zelf mee in het waterpoloteam dat achterstaat. Drie keer heel ver naast gooien, vindt hij een fantastische prestatie en telt hij als doelpunt…

Het zal niet verbazen dat alle programma-onderdelen drukbezocht zijn. ’s Avonds bedient Angèl de geluidsinstallatie en licht hij de acts op het podium zo goed mogelijk uit. Hij kondigt aan en af, en roept op om mee te doen. Het terras is iedere avond afgeladen vol.

En ik? Ik heb mij laten verleiden om mee te doen met aquagym en ik vond het nog leuk ook. Maar ik heb ook geleerd dat je als animator een beetje gek moet kunnen doen (of zijn…). Je moet procedures en regels los kunnen laten als het kan en vanuit je hart omgaan met alles en iedereen, terwijl je wel de verantwoordelijkheid neemt en houdt. 

Dat is ook wat we de studenten straks mee willen geven in onze nieuwe lesmethode!

Tineke Ras Marees
Eindredacteur Tendens Toerisme en recreatie

Ga naar Tendens Toerisme en Recreatie