'Burgerlijke ongehoorzaamheid toegestaan als het om keuzedelen gaat'

08 juli 2015

'Burgerlijke ongehoorzaamheid toegestaan als het om keuzedelen gaat'. Dit is één van de opmerkelijke uitspraken van Eric Jongepier, regisseur herziening kwalificatiestructuur mbo, die hij doet in een exclusief interview met Edu’Actief.

Zoals ik al eerder schreef is mijn collega Henk Mulder intensief bezig met het onderwerp keuzedelen. Zijn laatste productie is een interview met Eric Jongepier. Hij is binnen het Ministerie van Onderwijs verantwoordelijk voor de introductie van keuzedelen.

Korte samenvatting interview
Iedereen is het erover eens dat keuzedelen unieke kansen en mogelijkheden bieden aan studenten en roc’s. Tegelijkertijd is het een enorme uitdaging om keuzedelen goed georganiseerd en ontwikkeld te krijgen. Dat kan volgens Eric alleen als onderwijs, beroepspraktijk en ontwikkelaars dit gezamenlijk oppakken.
Eric typeert het ontwikkelen van keuzedelen als een innovatie en daarom gaat hij er vanuit dat die ontwikkeling niet via de gebaande paden kan gaan. Dit kan volgens hem zelfs betekenen dat het hier en daar gaat schuren met bestaande regelgeving of afspraken. ‘Dat moet dan maar’ is zijn conclusie. Een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid hoort daarbij ‘om te laten zien dat het werkt’.

Het is een interview geworden met veel informatie voor docenten die aan de slag gaan met keuzedelen. Hieronder is het interview te zien. Het interview duurt 5 minuten.
Keuzedelen website vol met informatie
Ik neem aan dat inmiddels bekend is dat keuzedelen niet altijd meer gekoppeld moeten zijn aan het kwalificatiedossier. En ook dat vanaf schooljaar 2018 er een examenverplichting komt voor keuzedelen. 


Deze feiten en veel van wat mijn collega leest en ontwikkelt met betrekking tot keuzedelen is te lezen op de speciale website www.edu-actief.nl/keuzedelen-mbo.

Keuzedelen Tendens
Ik was in gesprek met een grote aanbieder van zakenreizen om samen invulling te geven aan het keuzedeel Zakenreizen. Helaas moeten ze uiteindelijk andere prioriteiten stellen. Ik ga dus op zoek naar een nieuwe partner uit de professionele beroepspraktijk.

Ernst-Jan Willemsen
Productmarktmanager Tendens Toerisme en Recreatie

Ga naar Tendens Toerisme en Recreatie