Op het lijf geschreven…

10 juni 2015

Of ik eindredacteur wilde zijn voor een nieuwe lesmethode voor toerisme en recreatie, gebaseerd op het nieuwe kwalificatiedossier… Dat is een klus die mij op het lijf is geschreven en mijn antwoord was daarom heel snel en gretig 'Ja, graag'. Zeker toen ik hoorde wat de speerpunten waren: kwaliteit, actueel, en flexibel in gebruik.

Het is een boeiende, uitdagende en ook leuke opdracht waarbij ik met veel fijne mensen mag samenwerken en waarin ik veel van mijn vaardigheden en kennis kwijt kan. Ik werkte in en voor de sectoren toerisme en recreatie, stond jaren voor de klas bij toeristische opleidingen en ontwikkelde al eerder lesmethoden, beoordelingssystematieken en lesstof.


Uitgeverij ToerBoek

Veel van die ervaring kon ik kwijt bij uitgeverij ToerBoek, de educatieve uitgeverij waar ik in 1994 mee begon. In bijna vijftien jaar groeide ToerBoek naar een fonds met tientallen titels voor mbo en hbo. In 2008 heb ik ToerBoek aan Edu’Actief verkocht. Vanaf dat moment voer ik projecten en opdrachten uit als zelfstandig ondernemer onder de naam Bureau TRM. TRM staat voor Toerisme, Recreatie, Management en Media, maar ook voor mijn initialen Tineke Ras Marees.

Schrijfexpressie
Ik prijs mij gelukkig dat ik de meest uiteenlopende projecten mag realiseren. Altijd meer of minder verband houdend met mijn favoriete vakgebieden toerisme, recreatie, onderwijs en de Nederlandse taal. Want door mijn uitgeefwerk heb ik mijn kennis van de Nederlandse taal nog verder verdiept. Schriftelijke taalvaardigheid is zo belangrijk voor mij geworden dat ik een apart product heb bedacht en in de markt heb gezet: Schrijfexpressie. Ik leer mensen met schrijfexpressie sneller en doeltreffender schriftelijk communiceren, niet alleen door training maar ook door individuele coaching.

Inhoud en prettig leesbare teksten
Ik ga blij en opgewekt aan de slag als eindredacteur voor Tendens Toerisme en recreatie. Het is een veelomvattende taak. Natuurlijk ga ik de speerpunten in de gaten houden, maar mijn focus ligt ook op het taalgebruik. Edu’Actief werkt zelf ook nog met een taalredactie, maar ik wil in de basis al zorgen voor prettig leesbare teksten. Verder moet ik in de gaten houden of alles klopt: ik moet het overzicht houden over al die titels, zorgen dat alles behandeld is en overlap voorkomen.

Dansen
Ik ga letterlijk en figuurlijk dansend door het leven. Niet alleen door deze fijne opdracht, maar ook omdat ik naast alles wat ik hiervoor vertelde, óók docent dansexpressie ben.

U gaat mij nog weleens tegenkomen op het blog, dus graag tot een volgende keer!

Tineke Ras - Marees
Eindredacteur Tendens Toerisme en RecreatieGa naar Tendens Toerisme en Recreatie