Dark tourism

28 mei 2015

Vanochtend zat de NRIT nieuwsbrief weer in mijn mailbox. Eerlijk gezegd werd mijn aandacht getrokken door de titel van de nieuwsbrief (compliment aan de webmarketeer van NRIT): Dark Tourism.

Dark Tourism is een relatief nieuwe vorm van cultuurtoerisme. Het klinkt een beetje luguber, maar als je de voorbeelden leest dan is het wel weer een logische term: Anne Frank huis en herdenking 1e wereldoorlog in Vlaanderen. De genoemde Heineken kidnap tour vind ik dan weer van een totaal andere orde, maar letterlijk gezien valt deze er ook onder.


Bron: www.nritmedia.nl

Mijn eigen ervaring

Zelf heb ik met Hemelvaart ook een poging gedaan om aan dark tourism te doen. Ik wilde met mijn gezin de ondergrondse Les Catacombes wandeling in Parijs doen. Ik was alleen niet de enige met dat idee … Aan de 2 uur wachttijd zijn we niet begonnen. 

Tendens: actualiteit en trends en ontwikkelingen
Dark tourism is dus een nieuwe vorm van cultuurtoerisme. Ik vind dat dit dus direct in het onderwijs moet worden behandeld. Studenten leren zo dat ze ogen en oren open moeten houden voor wat er in de maatschappij gebeurt. Daarnaast doen ze kennis op van deze nieuwste vorm van toerisme.

In Tendens Toerisme en Recreatie zullen we dit bericht bijvoorbeeld koppelen aan een opdracht. Denk dan bijvoorbeeld aan: bij welke RECRON doelgroep past deze trend, ga in je eigen regio op zoek naar mogelijkheden voor dark tourism, bezoek met de klas een locatie in de buurt of maak een collage van de verschillende soorten cultuurtoerisme.

In een vast ritme (we starten met 1x per 2 maanden) zullen docenten die werken met Tendens Toerisme en Recreatie opdrachten ontvangen die gebaseerd zijn op de actualiteit.

Heb je ideeën die hierbij aansluiten? Laat het me weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Ernst-Jan Willemsen
Productmarktmanager Tendens Toerisme en Recreatie

Ga naar Tendens Toerisme en Recreatie