Keuzedelen Toerisme en Recreatie

11 mei 2015

In de nieuwe kwalificatiestructuur (ingang schooljaar 2016/2017) bestaat een opleiding uit twee kwalificerende onderdelen: een basisdeel en een profieldeel. Deze onderdelen moeten worden aangevuld met keuzedelen. Keuzedelen worden beschreven in een vast format en officieel door Ministerie van OCW vastgesteld.

Waarom keuzedelen
Keuzedelen zijn ontstaan omdat het bedrijfsleven vraagt om studenten die beschikken over actuele kennis. 
Door een bepaald keuzedeel te volgen kan een student zijn arbeidsmarktpositie versterken door extra kennis en vaardigheden op te doen. Dit kan zelfs regionaal gebonden zijn. Maar een keuzedeel kan ook voor een betere doorstroom zorgen binnen het mbo of naar het hbo.

Mijn collega Henk Mulder blogt over keuzedelen op www.maakwerkvanonderwijs.nl. Hij heeft inmiddels zeven artikelen gepubliceerd. 

Student moet kunnen kiezen
Keuzedelen moeten 15% van het totale onderwijsprogramma uitmaken. Voor de 3-jarige opleidingen Toerisme en Recreatie betekent dit 3 * 240 SBU = 720 SBU. De school mag zelf bepalen wanneer de keuzedelen worden aangeboden in de opleiding. 

Een school is verplicht om studenten een keuze te bieden (dit dus meer dan 720 SBU programmeren), maar weg wel zelf bepalen wanneer een keuzedeel wordt aangeboden. 

Keuzedelen Toerisme en Recreatie
Op www.kwalificatiesmbo.nl/keuzedelen vind je informatie over keuzedelen. Hier kan een overzicht gedownload worden waarin is aangegeven welke keuzedelen gekoppeld zijn voor toerisme en welke voor recreatie. Het overzicht wordt periodiek geactualiseerd. De editie van 16 april vind je hier.

Let op. Houd overzicht in de gaten. In een eerdere editie was er ook een keuzedeel Online werken in toerisme en Internationaal I. Deze zijn beide verdwenen... We vragen Ministerie OCW hoe dit kan.

Keuzedelen toerisme en recreatie | 16 april 2015
In onderstaande tabel een overzicht van de gekoppelde keuzedelen per opleiding. Situatie 16 april.

Toerisme     Recreatie    
Duits in de beroepscontext A2 en B1 Duits in de beroepscontext A2 en B1
Frans in de beroepscontext A2 en B1Frans in de beroepscontext A2 en B1
Spaans in de beroepscontext A2 en B1 Spaans in de beroepscontext A2 en B1
Nederlands 3FNederlands 3F
LeidinggevenLeidinggeven
Voorbereiding HBOVoorbereiding HBO
Ondernemerschap MBOOndernemerschap MBO
Internationaal II: werken in het buitenland Internationaal II: werken in het buitenland
Zakenreizen 
Digitale vaardigheden gevorderd 


Welke keuzedelen zie jij graag?

Vind je de lijst met keuzedelen logisch? Mis je onderwerpen?

Ik vind het opvallend dat er weinig hele toerisme en recreatie specifieke onderwerpen zijn. Eigenlijk alleen Zakenreizen. Ik weet dat RECRON van de Recreantenatlas graag een keuzedeel wil maken. Waarom geen evenementenorganisatie of standplaatshostess.

Laat me weten welke keuzedelen jij graag ziet. Als er meer scholen zijn die zich in je voorstel kunnen vinden, organiseer ik een bijeenkomst en gaan we gezamenlijk een verzoek bij het Ministerie van OCW indienen. E-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Ernst-Jan Willemsen
Productmarktmanagers Tendens Toerisme en Recreatie

Ga naar Tendens Toerisme en Recreatie