Edu’Actief filmt in Leerhotel voor nieuwe lesmethode Tendens

29 juli 2015

Vanwege de vakantie is het rustig in Leerhotel het Klooster in Amersfoort. Maar vorige week was het er in de keuken even een en al bedrijvigheid. Edu’Actief filmde er vier dagen lang voor de nieuwe lesmethodes Tendens Keuken, Tendens Bediening en Tendens Ondernemer Horeca. Er werd knetterhard gewerkt, op sommige dagen zelfs van 8.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds.

Maar op maandagmiddag, als de nieuwe receptenfilms gemaakt worden, hangt er toch een soort van vakantiesfeertje. Cameraman Frank: ‘Dat komt doordat we dezelfde humor hebben en heel wat aflachen hier. Moet ook wel op zulke lange draaidagen, humor maakt dat je het volhoudt.’ 

Je ziet op zo’n dag hoeveel tijd het maken van een klein receptje kost. Acteur en chef-kok Marco maakte een pakketje van zoetzure pompoen, pompoenchutney met een luchtige mousse uit de kidde. Gewoonlijk doet hij hier een kwartier over, maar nu moet elk stapje nauwkeurig vastgelegd worden. En soms ook nog vanuit verschillende hoeken. Bij het maken van de mousse moeten bijvoorbeeld verschillende ingrediënten worden geblenderd en daarna overgegoten in een schaal. Maar… ‘dat overgieten kan nog wel een keer en dan van bovenaf en met geschaafd ijs, dat is leuk!’, aldus Frank. Dat betekent blender en schaal eerst afwassen. Mousse nogmaals in de blender. De camera opnieuw opstellen. En dan de scène nog een keer filmen.

Als de film - en dus ook het gerecht - na een aantal uren dan eindelijk klaar zijn, mag iedereen even proeven. Het is een vegetarisch gerechtje. Marco: ‘De tendens is tegenwoordig: meer met ‘basic’ ingrediënten en groente koken. Wat vond jij van dit gerechtje, heb je vis of vlees gemist?’ Nee hoor, precies goed zoals het was. Nog bedankt, Marco!

   

Joke van der Wijk
bureauredacteur mbo Horeca & Bakkerij

Ga naar Tendens Keuken