'Burgerlijke ongehoorzaamheid toegestaan als het om keuzedelen gaat'

15 juli 2015

'Burgerlijke ongehoorzaamheid toegestaan als het om keuzedelen gaat'. Eén van de uitspraken van Eric Jongepier, regisseur herziening kwalificatiestructuur mbo, die hij doet in een exclusief interview met Edu’Actief.

Korte samenvatting interview
Iedereen is het erover eens dat keuzedelen unieke kansen en mogelijkheden bieden aan studenten en roc’s. Tegelijkertijd is het een enorme uitdaging om keuzedelen goed georganiseerd en ontwikkeld te krijgen. Dat kan volgens Eric alleen als onderwijs, beroepspraktijk en ontwikkelaars dit gezamenlijk oppakken.

Eric typeert het ontwikkelen van keuzedelen als een innovatie en daarom gaat hij er vanuit dat die ontwikkeling niet via de gebaande paden kan gaan. Dit kan volgens hem zelfs betekenen dat het hier en daar gaat schuren met bestaande regelgeving of afspraken. ‘Dat moet dan maar’ is zijn conclusie. Een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid hoort daarbij ‘om te laten zien dat het werkt’.

Het interview met Eric is zeker het bekijken waard voor docenten die aan de slag gaan met keuzedelen.
Keuzedelen website vol met informatie
Eetcultuur en -wensen, Aziatische keuken, Wijnkennis, welke keuzedelen gaat jouw roc aanbieden? Op de website www.edu-actief.nl/keuzedelen-mbo verzamelt Edu’Actief alle informatie rondom keuzedelen en staat de lijst met keuzedelen die vanuit Edu’Actief worden ontwikkeld. 

Heeft jouw roc zelf een keuzedeel ontwikkeld, en ben je benieuwd wat Edu’Actief kan betekenen bij de uitwerking daarvan? Neem dan contact met ons op.

Reba de Graaf
Productmarktmanager Tendens Horeca en FacilitairGa naar Tendens Keuken