Voorstellen: de auteur

07 september 2015

Mijn naam is Anja Scheffer. Ik ben docent op het Regio College in Zaandam. Vanaf het begin van mijn loopbaan (1989) als docent heb ik bij de opleiding Facilitaire Dienstverlening en zijn voorgangers (MBO-CD) gewerkt. Daar heb ik mij van huishoudkunde-/gezondheidskundedocent ontwikkeld tot breed inzetbare docent Facilitaire Dienstverlening. 

Ik heb veel verschillende vakken gegeven, eigenlijk alles behalve catering en economie. Dit heeft mij als docent een brede facilitaire blik gegeven, waarbij klantgerichtheid, veiligheid, ergonomie en hygiëne mijn bril zijn om bedrijfsprocessen mee te bekijken.

De laatste schooljaren ben ik ook betrokken bij de opleidingen Sport en Bewegen (niveau 2, 3 en 4), Toerisme (niveau 3 en 4) en Leisure & Hospitality (niveau 3 en 4) als docent, coach, stagebegeleider en coördinator examinering en onderwijsontwikkeling. Ook bij de lessen aan deze opleidingen kan ik mijn facilitaire bril goed gebruiken.

Naast lesgeven heb ik altijd lesmaterialen ontwikkeld. Ik heb in verschillende landelijke ontwikkelgroepen gezeten en onder andere BPV-boeken ontwikkeld. Ik denk met veel plezier terug aan deze projecten en de samenwerking in de verschillende ontwikkelgroepen. Het is altijd leuk om buiten je eigen school met andere docenten samen te werken en iets moois te maken.

In 2010 ben ik aan de UvA afgestudeerd als Onderwijskundige. Ik ben de opleiding gaan doen omdat ik graag meer wilde weten over de achtergronden van onderwijs (beleid, politiek, onderwijssociologie, pedagogiek en filosofie) en de invloed die deze terreinen hebben op het leren en lesgeven in de scholen. Ik heb erg genoten van deze studie, alhoewel deze periode ook wel zwaar was naast een baan en een huishouden met drie schoolgaande kinderen. De nieuwe inzichten en de verdieping waren een feest voor mij.

Toen mij in 2014 door Marsha Pendjol van Edu’Actief gevraagd werd om toetsvragen voor de opleiding FD te ontwikkelen, heb ik vrij snel ja gezegd. Een leuke klus om te doen! Hierna volgde het ontwikkelen van toetsvragen voor de opleidingen Manager/ondernemer horeca en Frontoffice. Bij het bronnenboek FD Okay Facilitaire werkzaamheden (2014) ben ik eveneens betrokken geweest.

Nu schrijf ik een aantal werkboeken voor de opleiding Facilitair Leidinggevende, volgens de RTTI-methodiek. Een methodiek die mij aanspreekt, omdat het je als auteur stuurt om gevarieerde opdrachten te maken: voor toepassing en inzicht zijn andere opdrachten nodig dan voor reproductie. Ik kan me daarin heerlijk uitleven en ik kan mijn brede kennis van facilitair management goed kwijt in de opdrachten.

Uiteraard ben ik erg benieuwd hoe mijn collega-docenten reageren op het materiaal…..! 

Anja Scheffer
Auteur Tendens Facilitair

Ga naar Tendens Facilitair