Terug naar vroeger

27 oktober 2015

De zwarte en de witte brigade, veel helderder kon het niet zijn. Al konden ze niet perse goed met elkaar overweg. Sterker nog, enige rivaliteit hoorde er gewoon bij! Ieder zijn vak en ieder zijn eigen deel van het bedrijf. Keuken en restaurant, twee territoria doorgaans gescheiden door een klapdeur. De gemiddelde kok –schuchter van nature- durfde zich nauwelijks in het territorium van de bediening te vertonen. De bediening daarentegen was blijkbaar ambitieuzer, zij hadden juist wel wat klusjes van de keuken gekaapt.

De zwarte brigade draaide zijn hand niet om voor een saboyonnetje, een Stroganoff-saus of een mooie tartaar (om maar een paar te technieken te noemen) aan tafel te bereiden. Branchevervaging, dat moeten de koks hebben gedacht, pure broodroof. Door de jaren heen heeft de witte brigade al deze technieken langzaam maar zeker toch weer teruggehaald naar de keuken. Er bleef voor de bediening geen enkele tafelbereiding meer over.

Maar nu is het tijd voor de bediening om zich weer te verenigen. Tijd voor de grote ommekeer! Obers, kelners, gastheren en -vrouwen verenigt u, lees de oude Pauli nog even door, haal het gas-rechaud nog even door de Brasso en trek ten strijde. Uw doel? Herover de tafelbereidingen en ga weer kokkerellen in het restaurant! Ik beloof u, het gaat lukken.
Waarom? Hoezo?? Nou, ik hoor in den lande dat die witte brigade een uitstervend ras blijkt te zijn. Het worden er steeds minder en da’s best een zorg natuurlijk maar het biedt ook kansen! Laten we met elkaar afspreken dat ook de gastheren en -vrouwen weer het nodige aan tafel mogen bereiden. Leuk voor de bediening, leuk voor de gasten en leuk voor de koks, zij krijgen weer wat meer lucht door gewoon weer enkele taken terug te geven aan de bediening.

Laten we eerlijk zijn, de schotten zijn in veel bedrijven al geslecht. Geen klapdeur meer maar een open keuken en zelfs de van nature schuchtere kok durft zich soms al in het restaurant te vertonen. Waarom maken we niet nog één stap, een stap naar vroeger en laten we de tafelbereidingen terugkomen. Zo houden we het gastheerschap aantrekkelijk en helpen we mooi mee om het gebrek aan koks op te lossen.

Inspiratie en recepten nodig? Kijk dan maar eens op deze link: http://www.serveerkunde.be/Bereidingen.htm.
Een beetje klassiek, maar wel leuk.

Bert Visscher
Accountmanager

Ga naar Tendens Bediening