Een goede start van je loopbaan!

29 juni 2017

Peter Vos is een zeer ervaren trainer bij Management Support, auteur van diverse boeken voor secretaressen en maat bij Sherpas Proyects. In deze laatste column voor de zomerperiode vraagt hij zich af of de nieuwbakken MBO-secretaresses er klaar voor zijn om hun eerste functie als springplank te gebruiken voor de rest van hun carrière?

 

Een goede start van je loopbaan!

Na mijn studie Pedagogiek begon ik zeer gemotiveerd aan mijn eerste baan als onderwijskundige bij een grote financiële instelling. Mijn ervaringen uit die tijd wil ik graag hier delen in de vorm van een tiental tips. Ik heb toen, kort samengevat, in ruim 2 jaar heel veel geleerd over mezelf en wat er meer en minder bij mij past. Twee voorbeelden: de vrijheid binnen mijn eerste functie was geweldig, het stroperige besluitvormingsproces stond mij erg tegen.

Onderstaande tips voor startende mbo-secretaresses zijn van wezenlijk belang om een goede start te maken op de arbeidsmarkt. Ik hoop dat er tijdens de opleiding voldoende aandacht aan geschonken is! Ik richt me rechtstreeks tot de nieuwe lichting afgestudeerde mbo-secretaresses die binnenkort aan de slag gaat!

Manage de verwachtingen.
Als je nieuw bent op de arbeidsmarkt, ben je nog beginnend – en toch betekent dat niet dat jij voor alle rotklusjes mag opdraaien. Je bent volwaardig werknemer; draag dat dus ook uit naar je collega’s. Zet jezelf duidelijk neer! Geef duidelijk aan waar je goed in bent en wat ze van je kunnen verwachten en vergeet niet dat er ook grenzen zijn aan je klantgerichtheid.

Blijf vergelijken met je netwerk.
Hoe deze werkgever je vormt qua opvattingen over werk is nu nog niet te zeggen, maar weet wel dat er niet een ‘de beste’ organisatie is. Kijk naar vriendinnen en collega’s; hoe gaat het daar? Wat vind je daar van? Je zou het initiatief kunnen nemen om een intervisie groepje te starten om bijvoorbeeld 4 keer per jaar ervaringen uit te wisselen en elkaar te helpen bij lastige kwesties.

Bepaal wat je hier wilt leren.
Kijk naar wat in deze functie de grote uitdaging is. Wat kun je hier echt leren? Samenwerken? Omgaan met autoriteit? Je kennis over digitaal werken toetsen aan de praktijk? Maak je eigen leer-pad! Evalueer, reflecteer en stuur mee en/of bij.

Zoek een mentor of rolmodel.
Ga op zoek naar een ervaren secretaresse in de organisatie en spiegel je daaraan. Ga met haar praten, lunchen, overleggen: wat kun je van haar leren?
Bepaal de sociale verhoudingen. En snel! Daarbij is de gouden regel: luisteren is beter dan praten. Voor je het weet ben je ingelijfd door de roddelkoningin als bijtje in haar bijenkorf en is je reputatie aan diggelen.

Zet tussentijdse mijlpalen uit voor jezelf.
Wat wil je na drie maanden weten of kunnen? En wat na een half jaar? Je hoeft ze met niemand te delen, maar het is goed om het voor jezelf te documenteren. Bij een functioneringsgesprek helpt dit om aan te geven wat je hebt gedaan en bereikt.

Houd je sociale netwerk nog soepel.
Kijk rond in de verschillende groepjes collega’s en houd je opties open. Lunch met meerdere mensen en beitel jezelf niet meteen vast in een bepaald ‘kliekje’. Eerst kijken, dan kiezen.

Sta vooraan bij nieuwe klussen.
Pas als je meer ervaring hebt opgedaan met inhoudelijke klussen, weet je waar uiteindelijk je zwaartepunt of specialisme komt. Dat kan bijvoorbeeld het organiseren zijn van evenementen, het sociale aspect (welk beleid landt goed in de afdeling, met wie gaat het even niet zo lekker nu?), communicatietaken of een rol als projectassistent.

Vraag om feedback.
Vraag bij je leidinggevende en collega’s naar feedback; wacht niet tot je functioneringsgesprek of contractgesprek. Na twee weken kan ook; een ‘gewone’ vraag tussendoor: wat vind je dat ik goed doe en waar zie je verbeterpunten? Uiteraard kun je zelf ook feedback. Verstandig om eerst open te staan voor de feedback van anderen en daarmee de ruimte te creëren om feedback te geven!

Weet dat dit niet voor altijd is.
Het is vast moeilijk voor te stellen, maar de kans is megagroot dat dit niet je laatste werkgever zal zijn. Richt je dus op het nu en op de komende twee jaar. Blijf vooruitkijken, maar je gaat hier vast ooit weg! Je eerste baan is vaak een goeie leerschool om, iets beter, te weten wat je wel en niet wil qua werk en werkveld.

Iedereen een fijne vakantieperiode gewenst en tot in mijn volgende column in September. Suggesties voor te behandelen onderwerpen zijn altijd welkom op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Ga naar Secretarieel.info