‘Burgerlijke ongehoorzaamheid toegestaan als het om keuzedelen gaat’

06 juli 2015

‘Burgerlijke ongehoorzaamheid is toegestaan als het om keuzedelen gaat’. Dit is één van de opmerkelijke uitspraken van Eric Jongepier, regisseur herziening kwalificatiestructuur mbo, die hij doet in een exclusief interview met Edu'Actief.

Eric is een groot pleitbezorger van de keuzedelen die nieuw zijn in het mbo en hij vertelt daar in het interview vol passie over. Wij, als belangrijke aanbieder van leermiddelen voor het mbo, maken al enige tijd serieus werk van keuzedelen. Daarin vinden we elkaar. Eric is, net als ons, er van overtuigd dat keuzedelen anders zijn en op een andere manier tot stand moeten komen dan materiaal voor basis- en profieldeel.

De keuzedelen mbo liggen Eric na aan het hart en hij doet er alles aan deze onder de aandacht van scholen, beroepspraktijk en ontwikkelaars te brengen. In dat kader is Eric een aantal keer bij ons geweest om de keuzedelen te ‘promoten’ en om, samen met roc-directeuren, opleidingsmanagers, onderwijskundigen en onze ontwikkelaars na te denken over de invulling van keuzedelen. Daaruit is een concept en een prototype ontstaan dat met studenten en docenten wordt getest.

Iedereen is het er over eens dat keuzedelen unieke kansen en mogelijkheden bieden aan studenten en roc’s. Dit geldt ook voor ontwikkelaars als Edu’Actief. Tegelijkertijd is het een enorme uitdaging om keuzedelen goed georganiseerd en ontwikkeld te krijgen. Dat kan volgens Eric alleen als onderwijs, beroepspraktijk en ontwikkelaars dit gezamenlijk oppakken.

Eric typeert het ontwikkelen van keuzedelen als een innovatie en daarom gaat hij er vanuit dat die ontwikkeling niet via de gebaande paden kan gaan. Dit kan volgens hem zelfs betekenen dat het hier en daar gaat schuren met bestaande regelgeving of afspraken. ‘Dat moet dan maar’ is zijn conclusie. Een stukje burgerlijke ongehoorzaamheid hoort daarbij ‘om te laten zien dat het werkt’.

In het interview gaat Eric verder in op de meeste recente ontwikkelingen met betrekking tot keuzedelen. Kortom, voldoende reden om het interview met ‘mister’ keuzedelen, Eric Jongepier, te bekijken en u in vijf minuten te laten bijpraten over de keuzedelen mbo.

Wilt u geïnformeerd blijven over keuzedelen, lees dan regelmatig de blogs hierover op maakwerkvanonderwijs.nl en raadpleeg onze speciale website over keuzedelen.