Passie

06 februari 2008

Als je iets met meer dan gewone belangstelling beleeft, wordt dat al snel passie genoemd. Zo kun je een passie hebben voor eten, voor muziek, voor tuinieren, voor sport of voor buitenlandse reizen. Passie ligt dicht bij jezelf; het geeft een doel en zin aan je leven, zolang je het maar niet overdrijft. Je gaat voor iets en je hebt er veel voor over en je weet ook waar je grenzen liggen.

Mijn passie ligt bij jonge mensen. Zij hebben nog een hele toekomst voor zich en daar verwachten ze vaak heel wat van. Ze studeren en volgen opleidingen om goed voorbereid te zijn op hun baan en om een leuk leven tegemoet te gaan.

Onderwijs is een belangrijke schakel naar een baan en naar een leuk leven. In het onderwijs oefen je in sociaal-maatschappelijke vaardigheden, in verbale – en misschien nog belangrijker – in non-verbale communicatie en in praktische vaardigheden die je in je latere beroep nodig bent.

In die onderwijsschakel spelen wij – als educatieve uitgeverij – een bescheiden rol. De belangrijkste factoren zijn toch de leerlingen, de docenten en de school.

Idealiter is de school een uitnodigende, uitdagende leeromgeving waar docenten en leerlingen geprikkeld worden tot prestaties die voor die toekomst van belang zijn. Ik ben nuchter genoeg om te weten dat dat in veel gevallen niet zo is.
 
Daarom vinden wij - als medewerkers van Uitgeverij Edu’Actief – het belangrijk ons steentje bij te dragen en ontwikkelen we met enthousiasme (met een zekere passie) leuke, spannende en uitdagende leermiddelen. Dat doen we door ons te verplaatsen in de leefwereld van die leerling, door goed naar de verwachtingen van de werkvelden te luisteren, door op onze eigen en creatieve wijze beeldmateriaal in te zetten en door gebruik te maken van de mogelijkheden van ICT.
 
Hierdoor wordt het schoolleven van leerlingen leuker, blijven docenten gemotiveerd voor hun belangrijkste taak, namelijk jonge mensen begeleiden op hun weg naar volwassenheid en wordt deze generatie goed voorbereid op een spannende toekomst.
Als dat geen passie waard is …