€ 300 miljoen beschikbaar voor vernieuwing mbo

02 juni 2014

Het mbo-onderwijs moet innovatiever, uitdagender en herkenbaarder worden. Dat is de boodschap van de minister van Onderwijs aan de Tweede Kamer. “Onze Nederlandse economie is voor een groot deel afhankelijk van kundige vakmensen. Teveel goede vakmensen gaan voor de arbeidsmarkt verloren omdat studenten het beroepsonderwijs links laten liggen”, aldus de minister voor Onderwijs, Jet Bussemaker.

Dat is zorgelijk, want niet alleen de ambities van studenten veranderen, het bedrijfsleven verlangt ook nieuwe vaardigheden. Jannes Hessels, directeur Edu’Actief: “Over tien jaar is elke baan veranderd. Om jongeren op de juiste manier op te leiden tot vakmensen is meer nodig dan alleen een leermiddel. Vernieuwend onderwijs onderscheidt zich met leertrajecten die aansluiten op de persoonlijke leerstijl van elke student.”

Om leermiddelen gepersonaliseerd aan te bieden is innovatie belangrijk. Achter de schermen wordt gewerkt aan een adaptief leerplatform speciaal voor het mbo. “Via ons leerplatform 24boost bieden we leerstof aan in losse modules, zodat docenten ze kunnen verbinden met hun eigen lesprogramma's. Zo wordt het steeds makkelijker om onderwijs te laten aansluiten bij verschillende leerstijlen. Ook praktijkbegeleiders krijgen toegang tot het platform omdat de praktijk het belangrijkste uitgangspunt is”, aldus de directeur.

Om mbo-studenten meer te laten werken met moderne materialen en technieken op school stelt minister Bussemaker extra geld beschikbaar. Samen met een investering van het bedrijfsleven komt daarmee €300 miljoen beschikbaar voor innovatiever beroepsonderwijs. “Het leren van een vak is iets om trots op te zijn. Dat moet aantrekkelijker en zichtbaarder worden”, aldus de minister.