Uitstel KD’s en meer

26 juni 2013

FotoAls belangrijke aanbieder van leermiddelen voor het mbo vindt Edu'Actief het belangrijk om u te informeren over de ontwikkelingen binnen het mbo. Specifiek nu, als het gaat om de invoering van het wetsvoorstel Doelmatige leerwegen, voorheen Focus op vakmanschap, en het uitstel van de invoering van de nieuwe kwalificatiedossiers. Met onze leermiddelen, trainingen en diensten bieden wij u oplossingen en ondersteuning aan die u kunnen helpen om deze onderwijsvernieuwingen te implementeren.


De invoering van een nieuwe kwalificatiestructuur voor de beroepsopleidingen in augustus 2014 is volgens de minister niet haalbaar. De invoering is uitgesteld tot 1 augustus 2015. Het goedkeuren van de nieuwe KD's staat nu gepland voor begin 2014. Daarmee blijven voor de beroepsopleidingen voorlopig de bestaande kwalificatiedossiers gehandhaafd.
Uiteraard volgt Edu'Actief de ontwikkelingen nauwgezet om de veranderingen in de KD's te verwerken in onze leermiddelen.

Wetsvoorstel doelmatige leerwegen
Tijdens het debat over het wetsvoorstel doelmatige leerwegen heeft de Minister de Tweede Kamer informatie toegezegd over verschillende onderwerpen. Op 12 juni heeft zij in een brief aan de Tweede Kamer de toezeggingen uitgewerkt.

Deze betreffen:
1. Het inspectietoezicht in relatie tot de nieuwe benadering van onderwijstijd.
2. De bekostiging, in het bijzonder de invoering van de zogenaamde cascade.
3. De introductie van het bindend studieadvies.
4. De mogelijkheid om bepaalde middenkaderopleidingen vierjarig te houden.

De minister heeft de aanpassingen van de KD's voor de beroepsopleidingen losgekoppeld van bovenstaande punten. Dit betekent dat de invoering van nieuwe KD's zijn uitgesteld, maar de aanpassingen die hierboven zijn genoemd niet. Die gaan in per 1 augustus 2014.

Edu'Actief houdt de ontwikkelingen in de gaten om u van goede en actuele leermiddelen te kunnen voorzien en anderzijds om u te kunnen informeren. Wij bieden u daarbij graag advies en antwoord op eventuele vragen. Bijvoorbeeld over:

  • het omzetten van uw curriculum van vier naar drie jaar
  • het realiseren van versnelde routes door het lesmateriaal
  • het bieden van materialen voor extra uren
  • het bieden van oplossingen voor entree-opleidingen.


U kunt hiervoor rechtstreeks contact opnemen met Rob van der Ploeg. Hij zorgt er dan voor dat u in contact komt met de juiste persoon binnen Edu'Actief.

Rob van der Ploeg - Uitgeefmanager
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0522 235 235