Edu'Actief lanceert Merel van Groningen-project in De Rading

10 oktober 2012

 


Nationaal Rapporteur Mensenhandel neemt eerste exemplaar lesboek in ontvangst

Hollandsche Rading - Edu'Actief heeft vandaag het Merel van Groningen-project, het project om jongeren weerbaar te maken tegen loverboys, gelanceerd in de instelling De Rading. Merel van Groningen, naar wie het lespakket is vernoemd, is zelf slachtoffer van een loverboy en is in De Rading ondergebracht na haar ondertoezichtstelling.

merelvangroningenlancering
Film Ware liefde
Aan het begin van de lancering werd de film Ware liefde, een van de onderdelen van het lespakket, voor het eerst vertoond. Een confronterende film over twee meiden die in aanraking komen met loverboys. Ricardo Eshuis, uitgever van het project: "De confronterende en soms schokkende beelden moeten jongeren aanzetten tot denken en voelen. Met de film voelen jongeren echt dat loverboyproblematiek een serieuze zaak is. De film maakt duidelijk dat loverboys werken volgens een systematiek die je kunt herkennen." Ware liefde is gemaakt in samenwerking met Alex van Galen (bekend van o.a. Rozengeur & Wodka Lime en Onderweg Naar Morgen) en Hans de Korte (bekend van o.a. Vrouwenvleugel en Het Zonnetje in Huis). Eshuis: "Alle beelden zijn gefilmd met een mobiele telefoon, het communicatiemiddel van deze tijd. Je bekijkt hierdoor de film vanuit het perspectief van een van de hoofdrolspeelsters."

Corinne Dettmeijer
Het hoogtepunt van de bijeenkomst was de overhandiging van het eerste exemplaar van het lesboek van het project door Merel van Groningen aan Corinne Dettmeijer, de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Zij is de oud-kinderrechter die Merel uit de invloedssfeer van haar loverboy haalde. Tegenwoordig is de aanpak van loverboyproblematiek een van de centrale onderwerpen waar Dettmeijer zich voor inzet. Zij hecht dan ook grote waarde aan goede voorlichting en preventie op scholen. "Naast voorlichting over loverboys, is het van belang dat jongeren zich bewust zijn van bepaalde (online) risico's en hiertegen weerbaar zijn. Met andere woorden: Hoe voorkom je dat iemand zo veel macht over je krijgt dat je dingen doet die je nooit voor mogelijk had gehouden?"

Politie
Naast goede voorlichting is ook de rol van de politie belangrijk. De wet beschermt jongeren die slachtoffer zijn van loverboys. De rol van de politie bij het project en bij loverboyproblematiek werd toegelicht door Maurice van Westrienen. Als internetrechercheur voor Politie Rotterdam Rijnmond houdt hij zich onder andere bezig met het online opsporen van loverboys en hij is medeauteur van het project.

Voorlichting en preventie
Alle projectteamleden hebben aan het aanwezige publiek uitgelegd wat het belang is van goede voorlichting en preventie. Zo heeft auteur Edmée Warneke gewezen op de noodzaak van goede begeleiding van docenten en begeleiders op scholen en instellingen: "In het project zijn trainingen voor docenten en begeleiders opgenomen zodat ze leren te werken met het project. Ook leren docenten en begeleiders hoe ze slagvaardiger kunnen handelen wanneer zij vermoeden dat een jongere onder invloed staat van een loverboy."

Voor Merel zelf is het een grote wens die uit is gekomen. Als voormalig slachtoffer gaf zij al veel lezingen op scholen over haar verleden. Het project biedt veel meer: "Vanaf nu kunnen we jongeren op een heel goede, professionele manier confronteren met de problematiek van loverboys en andere vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Op basis van de visie die ik heb, hebben we met een team van goede mensen die deze visie onderschrijven een geweldig project neergezet", aldus Merel van Groningen.

projectboek-mvgVanaf vandaag te bestellen
Het Merel van Groningen-project kan vanaf vandaag worden besteld bij Edu'Actief via webshop.edu-actief.nl. Het lespakket is ontwikkeld voor iedereen die met jongeren tussen de 12 en 16 jaar werkt. Kijk voor meer informatie op: www.merelvangroningenproject.nl.

Chatsessie
Aanstaande vrijdag organiseert de nationale politie een chatsessie met Merel van Groningen via de website www.vraaghetdepolitie.nl. Jongeren kunnen op vrijdagmiddag tussen 15.00 en 17.00 uur hun vragen en/of problemen voorleggen aan Merel en internetrechercheur van Politie Rotterdam Rijnmond, Maurice van Westrienen.