Uitgeverij Edu'Actief, 20 jaar jong!

25 augustus 2009
Izaäk Buwalda, directeur Edu'Actief: 
 'Een bedrijf starten en 20 jaar leiden: een jongensboek'
 
Izaäk Buwalda had vroeger een bijbaantje als fruitverkoper op de markt. 'Prachtig was dat om zo hard mogelijk vanachter de kraam te schreeuwen en zoveel mogelijk bananen te verkopen.' Toch werd hij docent maatschappelijke en culturele vorming, drama en Nederlands. Daarnaast werd hij door verschillende uitgevers benaderd om als redacteur van lesboeken te gaan werken.
 
 Het auteurschap bij onder andere uitgeverij Thieme en Ten Brink van uitgaven voor algemeen en beroepsgericht Nederlands, maatschappijleer en agogiek was dermate succesvol dat de stap van docent naar ondernemer logisch leek. Vanuit de voormalige uitgeverij Ten Brink werd Uitgeverij Edu'Actief opgericht in 1989. Alles wat maar enigszins op uitgeven leek werd aangegrepen om omzet en marge te genereren en zo had de jonge onderneming naast een aantal 'eigen' titels en uitgaven voor bevolkingsgeografie en Jodendom, ook prachtige reisboeken over Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika, kinderboeken over Marokko, de Antillen en Nederland en tijdschriften over fitness, kickboksen, de maritieme wereld, de (amateur)filmer en de ondernemerskring Japan - Nederland. Maar ook twintig jaar geleden ' zonder kredietcrisis ' waren de banken niet happig op het lenen van geld aan een startende ondernemer. Dankzij de nieuwe eigenaar ' Koninklijke Boom uitgevers ' ontstond financiële armslag voor versnelde groei en zo werden in de loop der jaren (delen van) fondsen van uitgeverij BOOOM, IVIO, SVGB, SH&M, ToerBoek en Nelissen overgenomen, geïntegreerd in het eigen pakket of verder uitgebouwd naar een nieuw fonds.
 
De groei
Het doel dat Buwalda in die tijd voor ogen had, was tweeledig: plezier en passie vasthouden en een rendabele onderneming neer zetten. De eerste jaren gebeurde dit met een klein aantal medewerkers. Maar de uitgeverij groeide gestaag door, zowel in omzet als in personeelsleden. Er waren inmiddels al aardig wat externe contacten opgebouwd; allemaal serieuze en betrokken mensen. Van Taal tot Taal werd ontwikkeld, een boek dat nog steeds wordt uitgegeven en nog steeds een goed verkopende titel van Edu'Actief is. Maar ook verscheen Maatschappij Oriëntatie, goed voor een jaarlijkse verkoop van zo'n negen- à tienduizend boeken. Izaäk Buwalda: 'Als er wat boeiends op ons onderwijspad kwam, volgden we dat. De ogen en oren waren altijd open. We gaven boeken uit zowel met emotie als planmatig.' Door de groei van het bedrijf, door overnames en door de digitale kansen, werd er langzamerhand wel een andere koers gevaren. Wat bleef was het spontane uitgeven, maar daar kwamen wel elementen bij als het duidelijk afbakenen van plannen en het maken van goede afspraken. Dit heeft geleid tot een grote naamsbekendheid in het onderwijsland, met name binnen het voortgezet onderwijs en de Beroeps- en volwasseneneducatie (mbo). Edu'Actief voert een breed scala aan producten voor dit hele marktgebied.
 
De medewerkers
In de beginjaren huurde Edu'Actief een deel van het bedrijvencentrum aan de Industrieweg. In 1992 konden ze dit pand verlaten en het huidige pand aan de Zomerdijk betrekken; een flexibel pand dat door tal van verbouwingen een heel andere inhoud gekregen heeft (met o.a. een eigen bedrijfsrestaurant), dat meegegroeid is met de groei en nu een ruime huisvesting biedt aan meer dan 80 medewerkers.
Edu'Actief staat of valt met zijn personeel. Buwalda is nooit bang geweest voor een te grote groei. Groei was geen doel op zich. ''Bij ons werken jonge enthousiaste mensen met passie voor het onderwijs en voor ons bedrijf. 'Ik neem regelmatig een kijkje in de keuken van de concurrent en bij scholen, dat zijn bijzonder leerzame momenten. Hoe doen wij het ten opzichte van de concurrent? Waar zitten onze sterke punten? Wat kunnen we verbeteren? Ook leer je van de medewerkers. Het is altijd goed kritisch te blijven, maar het 'wij-gevoel' is de absolute kracht van Edu'Actief. Belangrijk is en blijft hoe we ons onderscheiden in de markt. Omdat we vinden dat onderwijs nog beter en aantrekkelijker moet, leveren wij daar als uitgeverij een belangrijke bijdrage aan. De leerling is het uitgangspunt en daarnaast willen we de docent als professional zoveel mogelijk ondersteunen en hebben we o.a. ons pakket uitgebreid met implementatie en trainingen. Als educatieve uitgeverij spelen we een belangrijke rol op het onderwijsveld, maar we moeten ons wel beseffen dat we een ondersteunende, faciliterende rol vervullen. Uiteindelijk wordt het onderwijs gemaakt door de docenten.' Waarin onderscheiden we ons dan van andere uitgeverijen? 'Flexibiliteit, passie en maatwerk voor het onderwijs', is het volmondige antwoord van Izaäk Buwalda.'
 
De toekomst
Edu'Actief is 20 jaar jong en volwassen geworden. Met elkaar stappen ze vol vertrouwen het nieuwe decennium in. De basis is stabiel en er zijn nog veel mogelijkheden. Buwalda: ''De markt kent ons en wij kennen de markten; we hebben trouwe, solidaire auteurs, we zijn dynamisch en flexibel, leveren maatwerk, kiezen voor uitdagend en inspirerend lesmateriaal - geheel of gedeeltelijk ICT-gestuurd ' en zijn trots op ons gedreven, klantgerichte team.
 
'Vandaag is het feest bij Edu'Actief in Meppel. De vlaggen zijn uit, het logo is aangepast, er is gebak en met flash-backs wordt even teruggeblikt in de twintigjarige historie van de onderneming. En dan