Edu'Actief ' 20 jaar ' een jongensboek

21 augustus 2009

Edu'Actief ' 20 jaar ' een jongensboek

Toen ik als docent (die zonder methode werkte en zelf zijn lesmateriaal ontwikkelde) zo'n 25 jaar geleden door een uitgever werd benaderd om auteur te worden, kon ik niet bevroeden waar dat op uit zou lopen.

Het auteurschap bij onder andere Thieme en Ten Brink van uitgaven voor algemeen en beroepsgericht Nederlands, maatschappijleer en agogiek was dermate succesvol dat vijf jaar later de stap van docent naar ondernemer logisch leek. Maar ook twintig jaar geleden ' zonder kredietcrisis ' waren de banken niet happig op het lenen van geld aan een startende ondernemer. Alles wat maar enigszins op uitgeven leek werd aangegrepen om omzet en marge te genereren en zo had de jonge onderneming naast een aantal 'eigen' titels en uitgaven voor bevolkingsgeografie en Jodendom, ook prachtige reisboeken over Indonesië, Turkije en Zuid-Afrika, kinderboeken over Marokko, de Antillen en Nederland en tijdschriften over fitness, kickboksen, de maritieme wereld, de (amateur)filmer en de ondernemerskring Japan - Nederland.

Plotseling stond ik niet meer voor de klas (in mijn ogen nog steeds een van de leukste banen), maar reed ik vlak voor de val van De Muur naar Berlijn voor een ontmoeting met de president-directeur van Garuda, croste ik door Groot-Brittannië voor Japans zetwerk, vloog naar Singapore om lithografiewerk te beoordelen, ging de confrontatie aan met sportschoolhouders in Amsterdam, zat in een rechtbank zakelijke conflicten op te lossen of huurde een kasteel in Wassenaar om op waardige wijze Prins Bernhard het eerste exemplaar van ons boek over Zuid-Afrika te overhandigen. Een spannende tijd ' niet alles liep van een leien dakje ' waarbij hard werken gekoppeld bleef aan passie en plezier en aan een eigen kijk op klant en product, waarmee de basis voor een kansrijke onderneming werd gelegd. 

Dankzij de nieuwe eigenaar ' Koninklijke Boom uitgevers ' ontstond financiële armslag voor versnelde groei en zo werden in de loop der jaren (delen van) fondsen van uitgeverij BOOOM, IVIO, SVGB, SH&M, ToerBoek en Nelissen overgenomen, geïntegreerd in het eigen pakket of verder uitgebouwd naar een nieuw fonds.

In 1992 konden we het bedrijvenverzamelgebouw-inclusief-visrokerij verlaten en het huidige pand aan de Zomerdijk betrekken; een flexibel pand dat door tal van verbouwingen een heel andere inhoud gekregen heeft, dat meegegroeid is met onze groei en nu een perfecte en ruime huisvesting biedt aan meer dan 80 medewerkers. Het eigen restaurant biedt volwaardige en verantwoorde lunches en warme maaltijden voor de veelal jonge mensen.

En nu?
We zijn 20 jaar jong en volwassen geworden. Met elkaar stappen we vol vertrouwen het nieuwe decennium in. De basis is stabiel, de wereld staat voor ons open en de mogelijkheden zijn grenzeloos. De markt kent ons en wij kennen de markten; we hebben trouwe, solidaire auteurs, we zijn dynamisch en flexibel, leveren maatwerk, kiezen voor uitdagend en inspirerend lesmateriaal - geheel of gedeeltelijk ICT-gestuurd ' en zijn trots op ons gedreven, klantgerichte team. We hebben niets met de beurs te maken, zijn financieel onafhankelijk, nemen risico's omdat je anders geen ondernemer kunt zijn en weten dat je soms de broekriem moet aanhalen. De toekomst wenkt, met ambitieuze uitdagingen en spannende ontwikkelingen. Kom maar op; we hebben er zin in.