Docent krijgt meer te zeggen bij nieuwe methode

23 april 2009
 
 
DEN HAAG - Docententeams in het mbo kunnen gaan meepraten over de invoering van het compentiegericht leren, een methode waarbij de lessen beter aansluiten op de arbeidsmarkt.
 
De Tweede Kamer verwierp dinsdag een motie van de SP en de PVV om van de verplichte invoering af te zien. Wel werd een motie van de SP en GroenLinks aangenomen die de regering verzoekt om een ministeriële regeling te maken waardoor docententeams van mbo-opleidingen kunnen meepraten.
 
Ze krijgen instemmingsrecht over de invoering. Hiermee is de verplichte invoering van het competentieleren in 2010 van de baan, want docenten hebben nu alsnog het laatste woord'', aldus Jasper van Dijk van de SP.
Onderzoeksrapport
De SP kwam vorige week met een eigen onderzoeksrapport, waaruit bleek dat een derde van de mbo-docenten niet wil doorgaan met de verplichte invoering van het competentiegericht onderwijs.
 
Hoewel er ook uit andere onderzoeken is gebleken dat er veel haken en ogen aan de invoering zitten, wil de Kamer de invoering toch niet helemaal tegenhouden.
 
Beroepshouding
Competentiegericht onderwijs (cgo) is onderwijs dat leerlingen niet alleen de vereiste kennis en vaardigheden bijbrengt, maar ook een 'beroepshouding'. Ze leren functioneren in een beroepsgerichte situatie.
 
Daarbij worden specifiek persoonlijke talenten ontwikkeld. Ook wordt veel aandacht besteed aan zelfstandig leren.
 
Bron: www.nu.nl