Kr8ige praktijk op de Borgwal

30 maart 2009
AMERSFOORT - Op 18 maart organiseerde Uitgeverij Edu'Actief samen met de Borgwal een Kr8 Open Dag voor praktijkscholen die sinds kort een AKA-opleiding aanbieden of van plan zijn aan te bieden. Dat 'de AKA' leeft binnen het praktijkonderwijs, blijkt wel. Maar liefst 50 docenten van 23 scholen namen deel aan de Kr8 Open Dag!
 
Praktijkschool de Borgwal in Amersfoort was bereid om als gastschool op te treden. De Borgwal heeft een ruime ervaring met AKA opgebouwd en was een van de eerste scholen die met de methode Kr8 is gestart.
 
Steeds meer praktijkscholen bieden in samenwerking met een roc deze brede niveau 1-opleiding aan. Een van de voornaamste redenen hiervoor is dat deelnemers, in de relatief veilige omgeving van een praktijkschool, toch een niveau 1-opleiding kunnen halen. Veel scholen die een AKA-opleiding hebben opgestart of van plan zijn op te starten, zitten met veel vragen: Welke rol kan het IOP hierbij spelen? Hoe gaan we een samenwerking aan met het roc? Hoe zit dat nou met examinering en het taalniveau? Hoe meet en beoordeel je competenties en wat is nu precies het verschil daartussen?
 
Praktijk is het uitgangspunt
Om op deze vragen antwoord te kunnen geven, organiseerde Uitgeverij Edu'Actief drie Open Dagen voor Kr8-AKA. Net als bij de methode Kr8 vormt de praktijk het uitgangspunt tijdens deze bijeenkomsten: Een kijkje in de keuken bij een ervaren AKA-KR8 praktijkschool. Bij de AKA-demie van de Borgwal werd na een hartelijk welkom de groep in drieën gesplitst en door een aantal AKA-deelnemers rondgeleid door de Borgwal. Deze deelnemers werkten hierdoor tegelijkertijd aan hun competenties.
 
Vervolgens verzorgde Edu'Actief een presentatie over de methode Kr8, waarop Roel Meijer, projectleider AKA van de Borgwal, aansloot door te vertellen hoe er invulling wordt gegeven aan Kr8 binnen zijn AKA-demie.
 
Tijdens de bijeenkomst was er volop gelegenheid om het lesmateriaal door te kijken, vragen te stellen of contacten te leggen met andere praktijkscholen.
 
Bij het laatste programmaonderdeel, de forumdiscussie, hadden docenten de gelegenheid om vragen te stellen aan het forum. Dit forum bestond uit Titia Klein (AKA-coördinator van ROC ASA), Roel Meijer en Mike Nikkels (implementatieadviseur Kr8-AKA). Het panel beantwoordde vragen als: Wordt er nog leerstof naast de methode Kr8 gebruikt? Is er een leerlingvolgsysteem, hoe ziet het POP eruit en op welke manier kun je Kr8 inzetten naast PrOmotie?
 
Een stuk wijzer geworden
'We zijn een stuk wijzer geworden', was een veelgehoorde reactie. Dit was uiteindelijk ook de bedoeling van deze Open Dag: informatie opdoen over AKA en Kr8.
 
Op 8 april vindt nog een Open Dag in IJsselstein plaats. Voor opgave en meer informatie neem contact op met Uitgeverij Edu'Actief via tel: 0522-235235 of stuur een e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .