VIDEO | Keuzedelen: Het jaar van de waarheid voor het mbo

25 maart 2016

De nieuwe keuzedelen voor het mbo stonden vrijdag 18 maart in de schijnwerpers op het event Kiezen en delen van Edu’Actief en Maakwerkvanonderwijs.nl. Met volop aandacht voor actualiteiten rondom keuzedelen, de uitslag van de keuzedelenenquête en antwoord op onbeantwoorde vragen door experts en scholen. Kijk mee voor een impressie van deze dag.

 

Meer over keuzedelen

Eric Jongepier: Student MOET wat te kiezen hebben
Eric Jongepier, regisseur herziening kwalificatiestructuur, was aanwezig om de roc's bij te praten over de belangrijkste wet- en regelgeving rondom keuzedelen. Waarbij misschien wel de belangrijkste is: zorg dat een student keuze heeft. Eric Jongepier is er duidelijk over: “Een student MOET wat te kiezen hebben. Dit is bij wet bepaald. Hoe groot die keus is, dat mag de instelling zelf uitmaken.”

>> Lees verder en bekijk de PowerPoint van Eric Jongepier


Uitslag keuzedelenenquete
Eind februari hebben Maak werk van onderwijs en Edu’Actief in de keuzedelenenquête onderzocht hoe het ervoor staat met de besluitvorming rondom keuzedelen in het mbo. In welke fase zitten scholen? Wat laten zij het zwaarst meewegen bij de bepaling van het aanbod aan keuzedelen? En wanneer laten zij hun studenten kiezen uit het aanbod?

>> Bekijk de infographic met resultaten


Scholen over keuzedelen
Naast Eric Jongepier waren er drie scholen aanwezig die een kijkje achter de schermen geven bij hun op school. Hoe houden ze het simpel en haalbaar? Hoeveel keuze geven ze de student? En wat zijn hun plannen met keuzedelen?

>> Bekijk de video


Experts beantwoorden vragen
Dat er nog veel vragen onbeantwoord zijn als het gaat over keuzedelen bleek tijdens het event. Een vragenvuur werd geopend op de keuzedelen-experts Eric Jongepier (regisseur herziening mbo), Marijke Backx (ESS Examenservices) en Martine van Huffelen (marktdata analist Edu’Actief) en de drie docenten van het Summa College, Rijn IJssel en ROC Leeuwenborgh.  Een greep uit de belangrijkste vragen en de antwoorden.

>> Antwoorden op de belangrijkste vragen