CompetentCity, bouwstenen voor elkaar

24 november 2008
Nijkerk, 4 november 2008
 
Het evenement CompetentCity stond dit jaar in het teken van samenwerking tussen mbo, bedrijfsleven en kenniscentra. Good practices uit het veld stonden centraal. Alles in het kader van CGO. Net als vorig jaar waren er ook dit jaar wederom ruim tweeduizend docenten aanwezig in het Hart van Holland in Nijkerk.
 
De dagvoorzitter van CompetentCity was Tom van 't Hek. De aftrap werd verzorgd door Hans van Nieuwkerk (voorzitter Procesmanagement Herontwerp Middelbaar Beroepsonderwijs). Namens het Procesmanagement vroeg Hans van Nieuwkerk aandacht voor de resultaten van een enquête die is uitgevoerd door Colo over de invoering van competentiegericht onderwijs. U vind hier de resultaten van de enquête .
 
Aansluitend volgt een videoboodschap van Marja van Bijsterveldt:
 
'Vernieuwing moet, maar wel met kwaliteit', stelt staatssecretaris Van Bijsterveldt van onderwijs in haar videoboodschap tijdens de opening van CompetentCity. Hoe? Door maatwerk. 'Maatwerk stimuleert ondernemerschap bij jongeren', aldus de staatssecretaris. Voorwaarden voor een succesvolle vernieuwing zijn volgens Van Bijsterveldt: een goede bedrijfsvoering, een verbetering van de BPV en vormgeving van CGO door de docent.
 
De docent staat er niet alleen voor
CompetentCity is ook voor Edu'Actief de mogelijkheid om aan te sluiten bij de docenten. Alle uitgevers van Edu'Actief waren aanwezig om zich tussen de docenten te mengen en te horen wat er speelt. Een belangrijk vraagstuk dat naar voren kwam, is de wijze van examineren van Leren, loopbaan en burgerschap. De meningen hierover zijn verdeeld.
 
'Natuurlijk is het belangrijk dat leerlingen een ontwikkeling doormaken op burgerschapsgebied. Maar moet je dit wel beoordelen? En hoe ga je dit doen? Is het samenstellen van een 'inspanningsportfolio' een optie? Of is het mogelijk de cursisten zelf verantwoordelijkheid te geven door ze zelf hun eigen ontwikkeling bij te laten houden?'
 
De docent staat er niet alleen voor om deze vragen te beantwoorden. Onder andere Koos van Houten (ROC Nijmegen) en Peter Scheurwater (ID College Alphen a/d Rijn) presenteerden good practices van verschillende roc's over de invulling van Leren, loopbaan en burgerschap. Uit de workshop komt naar voren dat veel roc's naast eigen lesmateriaal gebruikmaken van een lesmethode.
 
Uitgeverij Edu'Actief b.v. ondersteunt de docenten waar mogelijk. Aansluitend op de vragen over Leren, loopbaan burgerschap heeft Edu'Actief bijvoorbeeld de lesmethode Context! ontwikkeld. Deze methode sluit niet alleen aan op het brondocument LL&B maar biedt ook een examenmix waarmee de docent burgerschapscompetenties gekwalificeerd kan examineren. De docent hoeft zelf geen toetsen meer te maken.
 
Dat de docent er niet alleen voor staat, blijkt ook uit de positieve reacties van docenten op het 'maatwerk' dat Uitgeverij Edu'Actief b.v. biedt. Een onderwijsaanbod op maat én ondersteuning bij de invoering van competentiegericht onderwijs.