Leefstijl voor mbo

Leefstijl voor mbo helpt jongeren sociaal-emotionele vaardigheden, communicatievaardigheden en burgerschapcompetenties te ontwikkelen zodat ze goed voorbereid zijn op hun stage of eerste baan. Uit onderzoek blijkt dat 90% van de ontslagen gebrek aan sociale vaardigheden als achtergrond heeft. Het is dus van groot belang voor de toekomst van studenten om tijd te besteden aan het ontwikkelen van deze vaardigheden.

Sociaal-emotionele en cognitieve vaardigheden
Leefstijl stimuleert naast de sociaal- emotionele vaardigheden ook de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden. Het Leefstijlprogramma zorgt voor een prettig leerklimaat en voorkomt ongewenst gedrag in de groep. Studenten krijgen met Leefstijl de mogelijkheid hun talenten te ontwikkelen en de kans zelfvertrouwen op te doen. Ze leren doordachte beslissingen te nemen, te luisteren, hun gevoelens uiten en te leren van eventuele fouten.

Projecten
Leefstijl voor mbo is opgebouwd uit negen projecten van drie lessen die steeds verder worden uitgediept.

1. Leefstijl... aangenaam (kennismaken en afspraken maken)

2. Hoe communiceer je met de ander? ( communicatieve vaardigheden)

3. Waar sta ik in de samenleving? (sociale rollen en verwachtingen)

4. Hoe kom ik op voor mezelf? (verschillende manieren van reageren en gevolgen, feedback)

5. Wat doe ik als het even niet gaat? (stress herkennen en voorkomen of verminderen)

6. Hoe ga ik om met een conflict? (conflicthantering)

7. Wie kom je allemaal tegen? (omgaan met culturele verschillen)

8. De samenleving, ben ik dat? (normen, waarden en verantwoordelijkheden)

9. Wat is belangrijk bij mijn stage en op mijn werkplek? (eerste indruk, netwerk, plannen en oplossingsgericht werken)

Niveau's
Leefstijl voor het mbo is te gebruiken op niveau 1 tot en met 4. De methode kan verspreid over een jaar, maar ook over twee jaar gebruikt worden.

Training
Voordat u aan de slag kunt met het Leefstijl-materiaal voor mbo dient u een training te volgen. Tijdens de training staat de ontwikkeling van de vaardigheden van u als docent centraal. Twee dagen lang wordt intensief geoefend met het hanteren van Leefstijl-oefeningen. De theoretische basis van de methode wordt uitvoerig behandeld en er wordt een start gemaakt met het maken van een implementatieplan voor de eigen school.

Meer informatie over de training