Keuzedelen Digitale vaardigheden zijn meer dan alleen Office

22 mei 2019

‘Wij hebben te maken met een informatiesamenleving waarin er een toevloed is aan digitale informatie en data, op een grote diversiteit aan devices en waarbij werknemers steeds meer inzicht moeten hebben in de koppeling tussen systemen, het op juiste wijze verspreiden van informatie en de verantwoording voor toekomstige juiste bewaring.’ - Uit het keuzedeeldossier Digitale vaardigheden - 

Digitale vaardigheden is dus een uitdagend keuzedeel waarin verzamelen, produceren en beheren van content (gegevens en informatie) centraal staan. Vaardigheden die belangrijk zijn en steeds belangrijker worden. Onze keuzedelen Digitale vaardigheden basis en gevorderd zijn dan ook opgedeeld in de hoofdstukken Informatie zoeken, Informatie weergeven en Informatie beheren.

Uw studenten gaan actief aan de slag met de hoofdstukken en elk hoofdstuk levert een aantal eindproducten op die uw student weer gebruikt voor de uitdaging (eindopdracht = examen): het maken van een website die informatie geeft over het beroep, de opleiding en de school aangevuld met persoonlijke informatie. Uw studenten maken onder andere kennis met een online enquêtetool, gaan aan de slag met auteursrechten, leren werken met e-mailprogramma’s en stellen zelf hun website samen met behulp van een gratis websitetool. De ervaring leert dat studenten het keuzedeel waarderen omdat het concreet en praktisch is en het wordt ervaren als dichtbij/persoonlijk.

Geen Office keuzedeel
De keuzedelen Digitale vaardigheden basis en gevorderd van Edu’Actief zijn dus nadrukkelijk niet opgetuigd als Office-keuzedelen. Dit in tegenstelling tot de andere aanbieders van deze twee keuzedelen. Ten eerste omdat woorden als Office, Word, Google docs, tekstverwerken et cetera helemaal niet voorkomen in het kwalificatiedossier! Daarnaast ben je als professional echt niet digitaal vaardig als je alleen kennis hebt van Office. De beroepspraktijk vraagt meer dan dat. 

Komt er dan helemaal geen Office en Google docs in het materiaal voor? Ja hoor, uw studenten gaan ook aan de slag met tekstverwerken en presentaties en spreadsheets maken. Tijdens de afgelopen revisieronde zijn de twee keuzedelen inhoudelijk uitgebreid gescreend en verder aangepast en verbeterd met betrekking tot de onderwerpen MS Office en Digitale geletterdheid.

Examineren
De keuzedelen van Digitale vaardigheden basis en gevorderd bevatten een afsluitende kennistoets en diverse beoordelingsprotocollen. De toets en protocollen in combinatie met de uitdaging kunt u inzetten als examen. Stichting Praktijkleren biedt ook een examen aan, maar dit is een examen wat met name de officevaardigheden toetst. Wij vinden dat een te beperkte toetsing van vaardigheden bij de student en past daarom niet goed bij de uitwerking van ons keuzedeel. ESS heeft voor oktober 2019 een examen gepland dat - net als Edu’Actief - uitgaat van alle werkprocessen en inhoud zoals omschreven in het kwalificatiedossier.

Op zoek naar een relevant keuzedeel waar studenten actief en zelfstandig mee aan de slag moeten? Kies dan voor Digitale vaardigheden basis of gevorderd van Edu’Actief en vraag ernaar bij uw accountmanager.

Ga naar Keuzedelen mbo