‘Boekhouden bestaat niet meer!’ Is dat zo?

10 november 2015

Op de cover van het novembernummer van CM, het vakblad voor de financiële professional (een uitgave van Vakmedianet), stond provocerend 'Boekhouden bestaat niet meer'. Het is een quote van Marco Pijnappel, manager controlling bij AFAS. Lees hier waarom Pijnappel dit vindt. 

‘Organisaties die het handwerk op de boekhoudafdeling nog niet hebben weg geautomatiseerd maken te hoge kosten en prijzen zichzelf uit de markt. De tijd van losse Excelsheets is echt voorbij. En administrateurs die denken dat ze het werk dat ze gisteren deden morgen ook nog doen, kunnen zich maar beter inschrijven bij het UWV. Degenen die daarentegen hun directie wijzen op de kansen die automatisering biedt en die op zoek gaan naar verbeteringen in processen zijn hun salaris in drievoud waard. De administrateur mag zelf kiezen welke rol hij het liefst wil vervullen’. Herkennen we hier niet een kans voor mbo-studenten? Leren proactief te handelen en initiatief te nemen. En herkennen we de snel veranderende wereld waarin FAB-studenten straks terechtkomen? Bij AFAS, een bedrijf met een omzet van 90 miljoen euro, werkt geen enkele administrateur meer. Op de financiële afdeling zitten slechts vier mensen, goed voor 3,1 fte, inclusief Pijnappel zelf. Hun belangrijkste taak is controle op processen en debiteurenbeheer. ‘Want een aanmaning kun je wel geautomatiseerd uitsturen, maar de klant bellen en overleggen over bijvoorbeeld een betalingsregeling, dat blijft mensenwerk’, zegt Pijnappel.

Aan de administratie van AFAS komt nauwelijks nog een mensenhand te pas. ‘Ik wil graag dat we zinvol werk doen. Dus geen overtypwerk, geen uitzoekwerk en al helemaal geen werk dat is gericht op het herstellen van fouten. Als bijvoorbeeld een klant zich via onze website inschrijft voor een cursus, dan maakt hij zelf met die handeling al de factuur aan. Daar komen wij helemaal niet meer tussen. Op een afgesproken tijdstip wordt die factuur automatisch verzonden als pfd en UBL. Vroeger was factureren nog een handeling. Nu is het slechts een druk op de knop’. Herkennen we hier niet een kans voor mbo-studenten? Zorg dat je zo veel mogelijk skills ontwikkeld voor de toekomst binnen je financiële opleiding, ook skills die niet sec bij het financiële beroep behoren!

‘Ik denk dat je als financiële afdeling niet je kop in het zand moet steken en moet proberen je hachje te redden. Zeker niet in de huidige tijd, nu de meeste organisaties weer groeien. Kijk liever welke vacatures je in je organisatie hebt en school administrateurs om. Een functie die heel goed bij hen zou passen is die van procesmanager. Want als een afdeling zicht zou moeten hebben op processen, dan is het wel Controlling en de onderliggende financiële administratie. Als het goed is kunnen zij uit hun stuurinformatie halen waar de hick-ups zitten in processen, waar doorlooptijden niet worden gehaald, welke vestigingen hogere kosten maken, etc. In de meeste organisaties ligt er op dat vlak nog meer dan genoeg werk. Zet administrateurs liever hiervoor in dan ze repeterend werk doen dat gemakkelijk kan worden geautomatiseerd.

Ga naar Financieel.info