In 2020 nog een baan? Dit moet u kunnen

11 februari 2016

Deze maand delen we graag weer een interessante artikel met u. Dit artikel troffen we aan op de site van RTLnieuws. Het sluit goed aan op de visie van Edu’Actief dat het aandacht besteden aan vaardigheden in het onderwijs ontzettend belangrijk is. Hoe zorgt u ervoor dat u in 2020 nog aan het werk bent?

Een relevante vraag, want door robots en automatisering gaan de komende jaren 5 miljoen banen verdwijnen.
Dat blijkt uit een nieuw rapport van het World Economic Forum. Daarin staat ook een lijst met de vaardigheden die u in 2020 het hardst nodig hebt op de werkvloer.

Dingen die robots niet kunnen
Robert Went van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) kan zich wel vinden in die lijst. Hij schreef vorig jaar met collega’s het boek 'De robot de baas: de toekomst van werk in het tweede machinetijdperk'. Volgens Went laat de lijst zien dat het belangrijk is dat je niet moet proberen om dingen net iets beter te doen dan een robot, maar dat je dingen moet gaan doen die robots nu en in de komende jaren niet kunnen.

De zes belangrijkste vaardigheden:

 

Niet bang voor de robot
En we hoeven niet bang te zijn voor de robot, benadrukt Went. "De mens is nog steeds nodig. Banen zijn bundels van taken. Vroeger had een werknemer twee taken. Tien jaar geleden waren dat er al zes. Heel veel mensen zullen zien dat een deel van die taken vervangen wordt door robots. Maar anderen niet. We moeten voortdurend nadenken over wat wij kunnen en wat we door robots laten doen. En veel meer mensen zullen samenwerken met robots dan er door vervangen worden."

En Went heeft nog een paar bemoedigende woorden voor iedereen die bang is dat alle technische ontwikkelingen hem boven het hoofd groeien. "We dachten dat het volgen van technische vakken de oplossing was. Maar dat is onvoldoende. Sociale vaardigheden zijn net zo belangrijk. Dat blijkt ook wel uit de lijst."

Bron: www.rtlnieuws.nl

Ga naar Financieel.info